Var idag på min ett-års-kontroll.
 
Alla värden var bra - utom ett.... Min B12 nivå har gått neråt vid varje kontroll och nu låg det under gränsvärdet. Så nu blir det till att knapra B12 resten av livet. Inte helt kul men det kunde varit värre. Skönt däremot att höra att det inte beror på att jag brustit i min kost utan att det helt enkelt bara är så att endel drabbas av detta efter operationen - därav har de extra koll på detta.
 
Blodvärdet var bra och det glädjer mig eftersom jag slarvar rejält med järntabletterna. Tycker magen blir så knasig om jag äter dessa flera dagar på raken. Så jag tar max ett par tabletter med några dagars mellanrum i samband med mens. Men... det verkar funka så det kommer jag fortsätta med.
 
I övrigt så var de nöjd med minskningen och att mat, mage och tarmar funkar bra. Att gallan skraltat lite beror nog inte på op eftersom den gjort så före så det var inget att anmärka på.
 
Nu blir det en årlig uppföljning på vårdcentralen kommande 5 år och efter det är det up till mig att själv kontakta VC för att checka av mina värden. Kommer nog att fortsätta med det om B12 fortsätter ligga lågt. Dumt att chansa då B12 brist inte är att leka med - kan leda till stroke mm och det klarar jag mig utan!
 
Känns bra att kollas av och nu är det bara den där jävla vardagsmotionen som behöver bli en vana. Skärpning Eva!!!
 
/Eva
 
 
Checkad,

3 kommentarer

Anki

29 Jan 2015 06:56

B12 brist, ajdå. Får du äta större dos nu eller? Äta b12 livet gäller väl för alla förresten? Skönt allt annat var bra iaf ☺

Svar: Det blir separat B12 tablett livet ut, utöver vitaminerna jag redan äter dagligen. Det räcker med vitaminerna för flertalet och det är det som vi rekommenderas efter op här uppe - men en viss % får ändå B12 brist. Trist men tur de håller koll.
Eva

Anki

30 Jan 2015 19:06

Märkligt att ni inte får B12 direkt. Har inte hört det förut utan det är tablett eller injektion som gäller för de allra flesta. Hoppas det blir bättre, B12 brist är inte att leka med 😐

Svar: Men B12 ingår i de multivitaminer vi ska äta. Men i vissa fall räcker det inte och då måste man som i mitt fall komplettera med en separat tablett.
Eva

Anonym

31 Jan 2015 09:12

B12 brist är mkt vanligt hos gbp-opade och tillskott förutom multivitamin, brukar ges livslångt. Märkligt att de anser att multivitaminen ska räcka där du är opad. Den innehåller inte mkt B12. Jämför får du se.
Nåja, var glad att bristen upptäcktes redan nu. Det kan ta flera år och man kan få skador som inte kan återställas vid brist.
Tänk att ett helt åt gått redan, grattis! Själv var det 9 mån sedan min op och mår jättebra ☺

Svar: Det är underligt att det är sån skillnad mellan landstingen när det gäller det mesta runt denna op... Men det man inte förstår får man lämna. 😃
Härligt att du mår bra, och ja, tiden går rasande fort.
Eva

Kommentera

Publiceras ej